debatten kring könsneutrala kläder
Allmänt

Debatten kring könsneutrala kläder

När man ser ett litet barn med rosa klänning är det många som antar att det är en flicka, medan andra vill att man inte ska anta något när det gäller kläder. Detta då barnet kan vara antingen en flicka eller en pojke tills det att barnet själv avgör vilket kön som hen identifierar sig med, enligt en sida av debatten. Den andra sidan anser att en flicka är en flicka när hon föds.

Betydelsen av att välja rätt kläder

Enligt de som är för att barnen själva väljer sitt kön utefter hur de känner sig borde barnen få välja kläder i de färger och designer som de själva vill. Innan kläderbarnen är gamla nog att kunna välja kläder själva och gamla nog att identifiera sitt kön borde de vara klädda i könsneutrala kläder. Då menar man färger som orange eller gult, som ingen kan koppla till ett visst kön. Detta för att de som anser att ett barn borde tillhöra det kön som det föds som inte ska kunna koppla barnet till ett specifikt kön.

Är det ett barn som föds med kvinnliga könsorgan som har en rosa klänning och folk identifierar barnet som en flicka anser vissa att detta är fel, på samma sätt som om man tittar på ett barn med manliga könsorgan med samma kläder och säger att det är en flicka, eller en pojke för den delen.

Oavsett vad man identifierar barnet som anses det som fel tills det att barnet själv har valt ett eget kön. Sedan finns det såklart människor som tycker att det är rätt att klä barnen i kläder som är allt annat än könsneutrala, som föräldrar som målar sin dotters rum rosa, inte bara innan hon själv har valt att identifiera sig som flicka, utan innan hon ens är född. Båda parterna anser att den andra sidan av debatten har fel, vilket i vissa fall kan skapa problem för barnen och hur de identifierar sig med ett kön.